MISIR ve ŞEKER PANCARINDA GÖRÜLEN Karadrina (Çizgili Yaprak Kurdu) Zararlısı İNCELEMEYE ALINDI.

MISIR VE Ş.PANCARI'NDA GÖRÜLEN KURT ZARARLISI İNCELEMEYE ALINDI.
Mısır ve Ayçiçeği ekili arazilerde özellikle son bir haftadır görülmeye başlayan Kurt zararlısı Üreticilerimizi tedirgin etmişti.
Bu konuyla ilgili olarak ,Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ve Teknik Danışmanımız Prof.Dr.Süleyman Soylu üreticilerimizden yoğun şikayetin geldiği ekili arazileri inceleyerek,sorun hakkında incelemelerde bulundular.
Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER,günlerdir üreticilerimizi tedirgin eden Mısır ve Pancar da görülen Kurt zararlısı hakkında inceleme ve araştırma yapmak amacıyla üreticilerimizin ekili arazilerinde gün boyu inceleme yapıldığını,zararlının numuneleri alınarak Ziraat Fakültesine gönderildiğini ,Sorunun Biyolojik Mücadele Yöntemleri ile çözümü konusunda görüşmelerin yapıldığını belirtti.
Oda Teknik Danışmanı Prof.Dr.Süleyman Soylu ise, İlçemizde incelediğimiz mısır, şekerpancarı ve ayçiçeği tarlalarının bazılarında Karadrina olarak adlandırılan Pamuk Çizgili Yaprak Kurdunun ikinci döllerinden oluşan larvaların özellikle yabancı ot yoğunluğunun fazla olduğu tarlalarda varlığını gözlemledik.dedi.
Zararlının türünde bir yanılma olmaması için örnekler aldık, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki koruma uzmanı hocalarımıza kültüre almaları için teslim edileceğini söyledi. Prof.Dr.Soylu Konu ile ilgili olarak Karapınar Ziraat Odası ile birlikte bu konularda uzman olan Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü yetkilileri ile temasa geçildiğini önümüzdeki günlerde İlçemize bir teknik ekip gönderileceğini ,Sorunun Biyolojik Mücadele ile çözümü konusunda incelemelerde bulunacaklarını belirtti.
Ziraat Odası Teknik Danışmanı Soylu,açıklamalarına şöyle devam etti.Gezdiğimiz mısır tarlalarının çoğunda ekonomik bir zarar yoktu, kurtlar daha çok sıra aralarındaki sirken, darıcan ve horoz ibiği dediğimiz yabancı otları tercih ediyorlar. Mısırı zorunlu kalmadıkça tercih etmiyorlar. Bazı yerlerde mısırın destek köklerinde yoğunlaşmışlar fakat bunun önemi yok bu köklerin ancak ucunu yedikleri için ekonomik zarar yapmayacağını ,Ayrıca çiftçilerimiz sorduğu için söylüyorum mısırın göbeğini de yemediğini, Böyle durumda olan üreticilerimiz tarla kenarlarındaki otları ilaçlayarak larvaların pupa haline geçmesini engelleyebilirler.dedi.
Şekerpancarı tarlalarında üreticilerimizin serin saatlerde pancarların göbeğini kontrol etmelerini, Bu zararlının en çok taze pancar yapraklarını sevdiğini belirten Prof.Dr.Soylu, Zarar oranı % 10 dan fazla ise kimyasal mücadele gerekebilir.dedi Ayçiçeklerinde herhangi bir sorun gözlemlemediklerini, Bu zararının bölgemizde maksimum ömrünün 21 gün olduğunu dolayısı ile muhtemelen çoğu 10-15 gün sonra pupa haline sonrada kelebek haline dönüşeceğini belirterek, Çiftçilerimizin gereksiz yere ilaçlamalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi.