EKİN BAMBUL BÖCEĞİNE DİKKAT...!!!

Çiftçilerimizden buğday tarlalarındaki bambul yoğunluğu ile ilgili şikayetler artmaya başladı. Üreticilerimizin tarlalarını sık sık kontrol etmelerinde fayda var.

EKİN BAMBUL BÖCEĞİ
(Anisoplia spp.)
Bambul ergini
Tanımı ve Yaşayışı

Ergin 10-15 mm boyunda, 6-8 mm enindedir. Yapı ve renkleri türlere göre farklılık gösterir. Bazı türlerde baş ve gövde parlak madensel yeşil renkte, üst kanadın gövde ile birleşme yerlerinin ortasında köşeli kara bir leke vardır. Üst kanatlar kahverengidir. Bazı türler siyah renklidir. Kanatlarda kirli sarı 2 büyük leke bulunur. Antenleri yelpaze tipindedir.

Larvaları manas tipi kahverengi başlı ve yumuşak vücutludur.

Erginler tahılın süt olum döneminde başaklar üzerinde görülürler. Erginler günün sıcak saatlerinde çok hareketlidirler.

Erginlerin yaşam süresi 1-1.5 aydır. Bu zararlı genellikle 2 yılda bir döl vermekle birlikte uygun koşullarda yılda bir döl de verir.
Zarar Şekli

Erginler hububatın süt olum döneminde başaklardaki taneleri kemirerek zarara neden olurlar.

Bambul erginleri tarafından kemirilmiş taneler tohumluk olarak kullanılamayacağı gibi tanenin özü yenildiğinden ekmek yapımında da iyi sonuç vermezler.
Zararlı Olduğu Bitkiler

Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda zararlıdır.
Mücadele Yöntemleri
Kültürel Önlemler

Münavebede Şemsiyegiller ile Baklagillere ait bitki türlerine yer verilmelidir.

Erken ekim ve erken hasat yapılmalıdır.

Anız erken ve derin şekilde sürülmelidir.

Tarla kenarlarında işlenmemiş toprak bırakılmamalıdır.
Kimyasal Mücadele
Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın Ziraat odası ve ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.